WAT DOE IK?

            Concreet bied ik begeleiding en ondersteuning vanaf de zwangerschapswens, gedurende de zwangerschap en na de bevalling. Dit tot 1 jaar na de geboorte. Daarnaast doe ik ook aan miskraambegeleiding.

        BEGELEIDING BIJ ZWANGERSCHAPSWENS:

Als zelfstandig vroedvrouw kan ik jou / jullie begeleiden om zwanger te worden. In een preconceptioneel consult geef ik tal van wetenschappelijke geleide kennis mee. Zo ga ik na of foliumzuur wordt onderbroken, neem ik jouw onder cyclus de loep, vraag ik heel wat zaken zoals medische gegevens van zowel jij als je partner,… en probeer ik jou op deze manier te begeleiden in het natuurlijk zwanger worden.

Wanneer zwanger worden niet op een natuurlijke manier lukt en er inspuitingen noodzakelijk zijn, kan ik op voorschrift van de behandelend arts die inspuitingen komen toedienen.

 

            ZWANGERSCHAPSOPVOLGING:

Gedurende de zwangerschap word je zwanger door een gynaecoloog. Zo zijn er 3 verplichte echo’s bij een gynaecoloog. Aangezien er tussen 2 consulten door soms wat tijd voorbijgaat, is het handig om een zelfstandig vroedvrouw te raadplegen. Let op, want een zelfstandig vroedvrouw vervangt een gynaecoloog absoluut niet! Wel zijn wij een extra twijfel bij vragen etc. Gedurende een prenataal consult controleer ik zowel moeder als kind. Dit is wat ik tijdens een prenatale consultatie van alle uitvoer doe:

        Anamnese: tijdens het eerste gesprek leer ik jou en je partner kennen en vraag ik tal van zaken na om een goed zicht te krijgen op jouw situatie. Ook was ik nog eens goed de werking van een zelfstandig vroedvrouw uit.

         Controles mama: bloeddrukcontrole, urinecontrole, temperatuur controle, tussentijdse gewichtstoename, tussentijdse groei baarmoeder,…

         Controles baby: ligging van de baby in jouw buik, hartslag controleren,…

         Bevragen van klachten en beantwoorden van vragen.

         Per consult ga ik dieper in op een bepaald onderwerp. De ene keer over borst- en flesvoeding, de andere keer over de voorbereiding van arbeid en bevalling,… Dit om voldoende basische onderwerpen te zijn.

         Het helpen bij het maken van afspraken zoals de suikertest, Boostrix vaccin laten zetten,…

 

BEGELEIDING VAN ARBEID (GEEN BEVALLING):

Nadert jouw bevallingsdatum en heb je een vermoeden van start van arbeid? Dan kan ik bij jou langskomen om te controleren hoe het met jou en je kindje is gesteld.

Zo nodig stuur ik door naar het ziekenhuis om er te bevallen met de allerbeste zorgen.

 

            POSTNATALE ZORGEN:

Ook na de bevalling sta ik paraat voor tal van controles door zowel moeder als kind:

         Controles mama: baarmoederinvolutie, bloedverlies navragen, bloeddruk controle, mentaal welzijn,…

         Controles baby: navelstrengverzorging, naast gewicht & lengte,…

Ook begeleid ik jou graag bij de borst- of flesvoeding en geef ik antwoorden op jouw vragen. Dit tot de leeftijd van 1 jaar.

 

            BEGELEIDING BIJ EEN MISKRAAM:

Jammer genoeg ervaren 1 op 5 koppels een miskraam. Gedurende deze moeilijke periode kan ik zo’n driemaal langskomen om jou / jullie te begeleiden.